Omschrijving

Op de Transfosite te Zwevegem staan, verborgen in een bufferbekken, drie oude stookolietanks. De grootste is maar liefst 17 meter hoog en heeft een diameter van 28 meter. De herbestemming van deze unieke accommodatie vormde op zichzelf een stevige uitdaging. Brainstormsessies door een internationale groep jonge architecten brachten interessante ideeën aan, zoals een arenatheater of … een duiktank naar het voorbeeld van Gasometer in het Landschapspark van Duisburg. Dit laatste idee sloeg aan.

De Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en – Sport (NELOS) was meteen gevonden voor het idee van een duiktank in de voormalige stookolietanks en voerde een voorstudie uit, inclusief marktonderzoek en financiële raming. Een duiktank zou de oplossing zijn om in eigen land opleidingen aan te bieden op grote diepte én met perfecte zichtbaarheid. Duiken in de duiktank is te vergelijken met duiken in open water. In België en Nederland duiken in open water betekent ook altijd dat de zichtbaarheid beperkt is. De realisatie van de duiktank is dan ook een perfecte tussenstap tussen duiken in een zwembad en in open water. Ideaal dus om de duiker veilig klaar te stomen voor het woelige buitenwater.

De duiktank in de voormalige stookolietank is zo opgebouwd dat de eigenlijke duiktank decentraal in de oorspronkelijk mazouttank staat. Hierdoor ontstaat een ruimte tussen de binnen- en de buitentank die ingevuld wordt als technische ruimte (kelder verdieping), onthaal en cafetaria (gelijkvloers), kleedruimte- en sanitair (1e en 2e verdieping) en instapzone van de duiktank (3e verdieping). Een lift en binnentrap bedienen de diverse verdiepingen. Daglicht komt in de tank binnen dankzij het grote luchtkussendak op de duiktank. De andere ruimten worden deels verlicht door een doorboring van de oorspronkelijke tank. Niet-duikers kunnen een blik werpen door de vensters van de duiktank aan het onthaal of in de cafetaria.

De tank is 15m diep en heeft een diameter van 20m. Het is mogelijk om met 25 à 30 duikers tegelijk te duiken maar tijdens de publieke uren geldt een beperking van maximaal 20 duikers per tijdsslot. De watertemperatuur staat vermeld op de “home” pagina en zal minimaal circa 16°C bedragen er wordt gedoken met eigen materiaal dat in een propere staat moet zijn. Er zijn kleedkamers en lockers voorzien maar gezien de beperkte plaats vragen we de duikers enkel het nodige materiaal mee te brengen.

Download

Nieuws

28
jan
Als 2*I en 3*I meewerken aan de regionale KADERVORMING
 Deze interessepeiling is bedoeld voor 2*Instructeurs en 3*Instructeurs die willen meehelpen aan de regionale KADERVORMINGAan de hand van de ingevulde voorkeuren kunnen we vlot de juiste in...
28
jan
LIMOS outfit
 De LIMOS outfit kan je bestellen tot 10 februari. Alle richtlijnen vind je in onderstaand bestel formulier.Bedoeling is om dit zo om de 3 jaar te herhalen. De mogelijkheid tot b...
5
okt
Openingsuren camping receptie Zilvermeer
 Informatie voor het bekomen van het Zilvermeer abonnement duiken.
Meer nieuws...

Contact


  • 3511 Kuringen

    KBO 0450.431.772
    IBAN BE72 4500 5783 7116
    BIC KREDBEBB

  • Als koepelorganisatie vertegenwoordigen wij momenteel niet minder dan 30 aangesloten duikverenigingen.
    Wil je meer weten over één van onze aangesloten duikscholen, neem dan hier een kijkje op klik op onderstaande kaart op één van de icoontjes.

  • Zit je nog met een vraag? Geen enkel probleem, stuur ons gewoon een berichtje en we proberen zo snel mogelijk contact met je op te nemen.